Investering for nybegynnere

Det kan være kjempe gøy, motiverende og lærerikt å begynne med investering, men hvor skal man starte? Det er vanskelig å «google» seg frem til en god oppskrift, men her kan du blant annet finne noen gode tips og triks på veien. Her skal du også få en liten kick-start på investeringseventyret:  

Hva er en aksjesparekonto?  

Det kan være en god ide å begynne med å sette opp en aksjesparekonto, eller en ASK som man også kaller det. Her står du fritt til å velge den banken du synes passer deg og dine behov. En ASK er på en måte en gavepakke til småsparere og nye investorer. Her får alle samme muligheter og fordeler som det de beste og største investorene har gjennom sine investeringsselskap. En ASK består av 3 kontoer i ett:  

  1. En bankkonto der pengene du investerer hentes fra. F. eks når du kjøper eller selger aksjer eller investerer pengene dine i et fond. Her betales også det eventuelle utbyttet inn.  
  1. En fondskonto der aksjefondene dine oppbevares. Her kan verdien svinge litt, men den vokser sakte men sikkert, og er derfor et godt alternativ for deg som ønsker å spare i mer enn 6 år. 
  1. En verdipapirkonto der alle enkeltaksjene dine oppbevares.  

Disse kontoene vil se ut som én hos din bank, og selv om det kan høres litt komplisert ut, er det lett å holde kontroll på.  

Hvordan velge en strategi?  

En strategi sier noe om hvordan du skal kjøpe og selge, og hva du skal kjøpe. Som mye annet innenfor investering kan det være vanskelig å vite hvilken strategi du skal velge. Her må du tenke på hvilke krav du stiller til avkastningen, altså hvor høy og hurtig den skal være. Videre må tenke over hvor mye tid du ønsker å bruke og hvor mye kunnskap du har tillært deg. Du trenger hverken mye tid, penger eller kunnskap, du må bare finne strategien som passer for deg. Så kan du lene deg tilbake å la tiden gjøre jobben for deg.